СТРУКТУРА РЦБС

Директор РЦБС – Дольна Галина Максимівна очолює бібліотечну систему району із жовтня 2010 року. Стаж бібліотечної роботи 30 років. Освіта вища бібліотечна.

Мережа Сколівської РЦБС охоплює 52 бібліотеки – філії; в т. ч. – 48 сільських філій , дві селищні, дві районні.

В системі працює 75 працівників: П’ять із клубною освітою, а 70 мають бібліотечну освіту. З них – 8 чоловік із вищою бібліотечною, одна із - журналістською.

52 бібліотеки – філії обслуговують 26 тисяч користувачів, тобто 51% населення охоплено читанням.

Бібліотекарі Сколівщини працюють за принципом «Потреби читача –понад усе». «Хто володіє інформацією – той володіє світом».

Впроваджують в практику нові форми і методи бібліотечної роботи, які сприяють організації дозвілля користувачів, задовольняють їх читацькі запити,покращують взаємодію бібліотеки із громадою села і місцевою владою.

Бібліотекарі збільшують контрольні показники з допомогою акцій:

-Приведи друга до бібліотеки;

-Подаруй бібліотеці книгу;

-Послуга «Зроби уроки в бібліотеці»;

-Сімейного читання;

-Організація роботи книгонош.

Кваліфіковану методичну, консультативну та практичну допомогу сільським філіям надають структурні підрозділи ЦРБ :

-відділ організаційно-методичної та бібліографічної роботи;

-відділ комплектування та обробки літератури;

-відділ організації і використання єдиного книжкового фонду;

-відділ обслуговування;

-районна бібліотека для дітей.

Відділ організаційно – методичної та бібліографічної роботи

Очолює відділ Лосинська Надія Ярославівна з 2010 року. Стаж роботи 35 років. Освіта середня спеціальна.

Відділ координує діяльність структурних підрозділів ЦБС. Напрямки роботи відділу зосереджені на впровадження в практику роботи нових форм і методів бібліотечного обслуговування користувачів.

Складається графік виїздів у бібліотеки – філії на рік та щоквартальні. Методисти виїжджають у книгозбірні району для надання методичної та практичної допомоги.

Доводять до бібліотекарів району інструктивно – нормативні документи.

При організаційно – методичному відділі діє школа методиста для стажування новопризначених працівників.

В останній четвер кожного місяця проводимо День методиста .Сільські бібліотекарі приїжджають із виробничими питаннями , на які отримують потрібні відповіді , сценарії масових заходів. Ведемо зошит обліку виданих консультацій. Зарекомендував себе Методичний десант. Методисти виїжджають в одну бібліотеку – філію із практичною та методичною допомогою. Якщо потрібно – то декілька разів виїжджаємо в дану філію. Це в основному виїзд до новопризначених працівників.Вилучаємо фізично – зношену та морально застарілу літературу; впорядковуємо фонд документів згідно таблиць ББК; поновлюємо поличні роздільники; оформляємо книжкові виставки і тематичні полиці; вчимо вести документацію; проводити масові заходи; здійснювати керівництво читанням; здійснювати бібліографічний розшук; задовольняти читацькі запити.

В орг.метод. кабінеті оформлені вітрини :

-нормативні документи;

-планування і звітність;

-в них є чому повчитися;

-звичаї та обряди;

-краєзнавча робота;

-фонд документів : поповнення, зберігання та використання;

-вісті з РТЦ;

-розвиток села – майбутнє держави;

-національно – патріотичне виховання;

-робота з читачами – дітьми.

Оформлено альбом «Вісті із бібліотек», в який збираємо публікації із районного часопису «Бойківська думка», тобто дописи бібліотекарів району про проведені заходи.

Історія бібліотек району зібрана в альбомі «Історія бібліотек Сколівщини».

Кожного місяця до 5 числа надсилаємо інформацію в ЛОНУБ про роботу Сколівської РЦБС за попередній місяць. Кожного понеділка подаємо інформацію в Сколівську РДА про роботу РЦБС за минулий тиждень.

Проводимо районні наради,семінари – практикуми, міжвідомчі семінари.17 січня 2013 року на міжвідомчому семінарі бібліотек – філій і шкільних бібліотек району брали участь працівники Сколівської ЦРБ: завідувач орг.метод. відділу Лосинська Н. Я. та завідувач відділом комплектування та обробки літератури Масендич Г. О.

18 грудня 2013року в роботі семінару бібліотекарів шкільних бібліотек прийняла участь методист ЦРБ Мотрунич М. П. Тема виступу «Планування і звітність шкільних бібліотек» та «Бібліотечна термінологія».

Мотрунич М. П. приймає річні звіти шкільних бібліотек району.

«Бібліотека третього тисячоліття: проблеми і перспективи» - під такою назвою 11 червня 2013 року проведено семінар бібліотекарів Сколівської РЦБС.

Відкрив семінар керівник відділу культури Р. Є. Лесишин, який в своєму виступі наголосив вимогу часу – це впровадження новацій та осучаснення книгозбірень шляхом комп’ютеризації. Також вказав на співпрацю бібліотек із літніми таборами. Оголосив підсумки атестації бібліотечних працівників. Вручив подяки і грамоти.

Директор Сколівської РЦБС Г. М. Дольна акцентувала увагу присутніх на тому, що бібліотека – єдиний доступній засіб отримати вичерпну інформацію. Відмітила про тісну співпрацю бібліотек із місцевою владою, із редакцією часопису «Бойківська думка» та про популярність в книгозбірнях інформаційного кутка «Влада – Населення» . Про зусилля бібліотекарів спрямованих на підвищення іміджу та авторитету книгозбірні.

Зацікавив учасників семінару виступ завідувача науково – методичного відділу Львівської обласної бібліотеки для дітей Любові Сташко, яка ознайомила бібліотекарів Сколівщини із інноваціями в роботі з читачами – дітьми. Зупинилась на вимогах по оформленню книжкових виставок. Говорила і про запровадження в бібліотеці технічних засобів, зокрема комп’ютерів . Запросила присутніх бібліотекарів відвідати у Львові літню бібліотечну школу.

Завідувач орг.метод. відділом Сколівської РЦБС Надія Лосинська наголосила на важливості соціологічних досліджень щодо динаміки читання, читацьких інтересів, про роль книги в житті сучасної людини. Щоб бібліотекарі навчали майстерності читання своїх користувачів.

Жваву дискусію викликав виступ методиста Сколівської РЦБС М. Мотрунич про методику проведення нових форм і методів бібліотечної роботи. Звернула увагу на сучасну бібліотечну термінологію.

Бібліограф Сколівської РЦБС Л.Журба вчила бібліотекарів інформаційно – бібліографічної діяльності. Наголосила, що бібліотекар має бути комунікабельним і цікавим співрозмовником із своїми користувачами.

Бібліотекарі ЦРБ І ЦРДБ Любов Чудійович і Лідія Небелюк розповіли про роботу книгозбірень під час літніх канікул. Презинтували показовий масовий захід Захист читацького формуляра із переможцем конкурсу «Кращий читач 2013 року» Аліною Попович та літературно – музичну годину «І слово, і пісня, матусю тобі».Діти співали пісні, декламували вірші про найдорожчу людину – матусю. Акомпонував вчитель музики Сколівської АГ Я. Дольний.

Завідувач відділом обслуговування Сколівської ЦРБ Г. Даців поділилась досвідом роботи по використанню сучасних методичних вказівок та створення комфортних умов для користувачів бібліотеки.

Досвідом роботи про спільну роботу бібліотеки –філії і шкільної бібліотеки по духовному, національно – патріотичному та морально-правовому вихованню підростаючого покоління поділилась завідувач бібліотеки –філії с. Тухолька О. Малетич.

Із творчим виступом «Бібліотека – творча лабораторія» виступила завідувач Либохірської книгозбірні О.Вегера. Зупинилась на роботі любительського об’єднання «Джерело»,яке створила її мама Вегера Пелагія (попередня зав. бібліотекою).

Про співпрацю з місцевою владою, школою, церквою, громадою села розповіла завідувач бібліотеки – філії с.Нижнє Синьовиднє. І поділилась планами відкриття краєзнавчого музею при своїй бібліотеці.

Працівники книгозбірень сіл: Тухля, Труханів, Славсько наголосили,що із комп’ютиризацією їх книгозбірень по програмі «Бібліоміст» число користувачів і книговидач суттєво збільшено. До бібліотек потягнулись діти і дорослі.

Директор бібліотеки Г.М.Дольна підвела підсумки роботи семінару і поділились планами на майбутнє.

Детальну інформацію про даний семінар рекомендуємо прочитати в статі, яка була надрукована в часописі «Бойківська думка» 12.06.2013р.

«Бібліотека третього тисячоліття: проблеми і перспективи»

У заході взяли участь керівник відділу культу­ри Сколівськї РДА Ро­ман Лесишин, дирек­тор Сколівської РЦБС Галина Дольна, завід­увач науково-методич­ного відділу Львівської обласної бібліотеки для дітей Любов Сташко, працівники бібліотек-філій Сколівської РЦБС, користувачі дорослої та дитячої бібліотек.

Відкрив семінар керівник райвідділу культури Роман Лесишин, який у своєму виступі відзначив, що настійна вимога часу — це розвиток бібліотек із подальшим вдосконаленням роботи та впровадженням новацій. Комп’ютеризація книгозбірень — засіб їх осучаснення, який викликає особливе зацікавлення та привертає увагу дорослих та дітей.

Роман Євгенович акцен­тував увагу на тому, що за­раз літо, пора відпочинку дітей у таборах, отож, біблі­отекарям слід тісно співп­рацювати з ними, прово­дити спільні тренінги, лек­торії, диспути…

Було виголошено під­сумки атестації бібліотечних працівників 2013 рік та вручено їм подяки і грамо­ти. Голова профспілки пра­цівників культури району Ганна Масендич від імені членів профспілки приві­тала Ганну Мурдзу з Труханова із ювілеєм, подя­кувала за плідну працю та побажала щастя, здоров’я, успіхів та всіх земних благ. А ще профспілковий діяч відзначила, що зараз у соц­страху є путівки для дітей у будинки відпочинку та санаторії, перелічила, куди можна поїхати.

Директор Сколівської РЦБС Галина Дольна у сво­єму виступі відзначила, що бібліотека є інформаційним центром. Вона — не тіль­ки зібрання книжкових ко­лекцій, але й величезний світ соціальних комуніка­цій для людей, об’єднаних пошуком знань. Відповід­но до нових вимог буду­ється і діяльність бібліотек Сколівської РЦБС. Кож­ний бібліотечний заклад має свою родзинку, яка привертає до нього увагу користувачів, створює не­повторну атмосферу. Нині в районі працює 48 сільських та 2 селищні філії-книгозбірні, відділ обслуговування районної бібліотеки та районна бібліотека для дітей, які обслуговують понад 25000 користувачів. Бібліотека — єдиний доступний засіб отримати вичерпну інформацію, не­обхідну для особистих, сі­мейних чи службових по­треб. Тісною є співпраця бібліотек району з органами місцевої влади. Популяр­ністю у читачів користуєть­ся постійно діюча вистав­ка «Місцева влада інфор­мує*. Книгозбірні налаго­дили контакт з редакцією місцевого часопису «Бой­ківська думка». На його сто­рінках розміщують публі­кації про нові надходжен­ня в бібліотеки. Бібліотечні працівники тісно співпра­цюють з народними дома­ми, школами, громадськіс­тю, спільно готують та від­значають державні свята.

З метою кращого вико­ристання бібліотечних ре­сурсів та забезпечення не­обхідної інформації різних груп користувачів бібліо­теки проводили анкету­вання, опитування, бра­ли участь в обласних со­ціологічних дослідженнях. У своїй подальшій інфор­маційній роботі бібліотеки району поступово перехо­дять на шлях інноваційно­го розвитку, щоб і надалі виконувати на сучасному рівні роль інформаційно­го центру своєї громади і в повному обсязі задоволь­нити потреби користува­чів. Така діяльність РЦБС буде сприяти підвищенню, іміджу та авторитету кни­гозбірень.

Зацікавив учасників се­мінару виступ завідувача на­уково-методичного відді­лу Львівської обласної бі­бліотеки для дітей Любо­ві Сташко, яка розкрила питання щодо інновацій­них надбань в роботі ди­тячих бібліотек. Зупини­лася на окремих вимогах щодо оформлення і тривалості книжкових виставок, акцентувала увагу на тому, що і колір, і шрифт повинні відображати елементи епохи. Звернула ува­гу на необхідність виклику інтересу до виставки з ко­ментарями, фотоілюстра­ціями з книг, світлинами і, звичайно, книгами. Ра­дила запровадити в прак­тику роботи виставки-вікторини, кросворди, діа­логи, роздуми, портрети. Зробила конкретний ана­ліз як організувати експрес-виставку, виставку-досьє. Наголошувала, що всі ви­ставки повинні бути раціональними і привабливи­ми для ока, без надмірної кількості експонатів.

Доповідач говорила і про особливості запровадження в бібліотеці технічних засо­бів, зокрема, комп’ютерів. Зупинилася на доцільнос­ті та необхідності викорис­тання у практиці роботи методичок з масової ро­боти, пропонувала менше лекцій — більші тренінгів, вікторин, ігор, голосного читання, акцій «Читай із задоволенням», диспутів, бенефіс читача, вивчення бібліотечної історії краю, літературний суд (наприклад, над сигаретами), літературні аукціони. Запросила всіх присутніх відвідати у Львові літню бібліотечну школу.

Завідувач ОМ В Надія Лосинська у своєму висту­пі зупинилася на розкрит­ті методичних рекоменда­цій щодо проведення захо­дів з популяризації книги та читання, поділилася досві­дом роботи з краєзнавчими документами, зупинилася на важливості соціологіч­них досліджень щодо ви­явлення місця і ролі кни­ги у житті сучасної люди­ни, динаміки читання та інтересів читачів різних вікових категорій. Наго­лошувала, що бібліотека­рі повинні бути і самі до­брими читачами і навчати майстерності читання своїх користувачів, а також добре володіти комп’ютером, бути активними, всебічно розвиненими, освіченими, інтелектуальними, технічно підготовленими професіоналами, психологами і, в деякій мірі, навіть педагогами.

Жваву дискусію викликав виступ методиста ОМ В Марії Мотрунич про методику проведення нових форм роботи з книгою та бібліотечну термінологію. Вона навела ряд цікавих прикладів. Зокрема, зупинилася на часто вживаній термінології — як правильно писати. Друкуємо витяг із її виступу:

- Абетковий каталог (а не алфавітний каталог), каталожні шухляди (а не каталожні ящики), користувачі (а не читачі), часопис (а не журнал і газета), світлини (а не фотографії), бібліотека-філія, книгозбірня (а не бібліотека), завідувач бібліотеки (а не завідуюча бібліотекою), тека (а не папка), мапа (а не карта), професійний аудит(а не переоблік), режим роботи (а не графік роботи) і т.д.

Бібліограф Людмила Журба зупинилася на аналізі сучасних форм і методів забезпечення провідних напрямків інформаційно-бібліографічної діяльності бібліотек-філій, зокрема, звернула увагу на бібліографічні, тематичні, картографічні довідки. Поділилася досвідом роботи з виготовлення календарів-альманахів «Імена на науковій та літературній карті Сколівщини», створення картотек. Наголошувала, що бібліотекар має бути освіченим, комунікабельним і цікавим у спілкуванні.

Любов Чудійович та Лідія Небелюк розповіли про ро­боту бібліотек-філій у літній період. Презентували показовий масовий захід юних користувачів бібліотеки — і учнів Сколівської академічної гімназії (акомпаніатор та організатор літературно-музичної композиції Ярос­лав Дольний). Діти співа­ли пісень, декламували ві­рші, ділилися враженнями від прочитаних книг. Призер районного та обласного конкурсів «Найкращий читач року» та «І слово, і пісня, матусю, тобі» Аліна Попович презентувала свої вірші, малюнки, які викликали якнайприємніші враження. Захоплено розповідала про дружбу з бібліотекою ще з дошкільного віку.

Завідувач відділом РЦБС Ганна Даців навела ряд ці­кавих прикладів щодо су­часних підходів в обслуго­вуванні користувачів біблі­отеки. Наголошувала, що з цією метою створюють оптимальні умови роботи з користувачами, запрова­джують комп’ютеризацію. Поділилася досвідом засто­сування найновіших мето­дичних вказівок і рекомен­дацій.

Про спільну роботу сільської бібліотеки-філії та шкільної бібліотеки з питань духовного, націо­нально-патріотичного. мо­рального та правового виховання підростаючого покоління говорила завідувач бібліотеки-філії с. Тухолька Оксана Малетич. Вона навела приклади із співпраці книгозбірень, що зацікавило учасників семінару.

Особливо творчим і кон­структивним був виступ за­відувача бібліотеки-філії с. Либохора Оксани Вагери «Бібліотека — творча лабо­раторія». То й не дивно, що чимало творчих об'єднані, стали надбанням бібліоте­ки. Серед них — літературно «Джерело», краєзнавчі ку­точки. музейний тощо. До речі, й сама пані Оксана — людина творча, обдарова­на. В її доробку чимало ві­ршів. фольклорні збірки... Уже традиційними стали в книгозбірні зустрічі із ви­значними людьми — вихід­цями із Либохори…

Досвідом роботи і поло співпраці із місцевою вла­дою, школою, церквою, гро­мадою села поділилася за­відувач бібліотеки-філії с. Нижнє Синьовидне Мар'яна Сушицька. Розповіла, як спільно збирають експона­ти для створення кімнати-музею і що є надія на його відкриття.

Набутим досвідом і комп’ютеризації бібліотек поділилися завідувач дитячим відділом Славської селищної бібліоте­ки-філії Оксана Винник та бібліотеки-філії с. Тухля Лілія Бандурович. Вони наголошували, що запро­вадження технічних засо­бів у їхню практику робо ти змінило ставлення ко­ристувачів до книгозбірні. З різними питаннями звер­таються і старші, і діти. Та й влада місцева задоволена осучасненням роботи кни­гозбірень.

Бібліотекар з Труханова Ганна Мурдза наголо­сила. що найкращим варі­антом покрашення роботі з користувачами бібліотек дійсно є комп’ютеризація. До бібліотеки потягнули­ся діти, приходять дорослі, щоб віднайти потрібну інформацію щодо того, де придбати відповідні деталі сільгоспмашин, для шкільних рефератів, для спілку­вання по скайпу з родичами, які мешкають за кордоном. Сільський голова Н.Булак зацікавлена роботою бібліотеки і старається постійно допомагати і підтримувати в організації масових заходів.

Галина Дольна підвела підсумки роботи семі­нару, який засвідчив гідну працю бібліотекарів райо­ну — палких прихильни­ків книги та комп’ютерних технологій.

Зібрання проходило по діловому і цікаво. Було накреслено ряд нових конструктивних планів та заходів на майбутнє. ­

Відділ організаційно – методичної та бібліографічної роботи Сколівської РЦБС систематично працює над розширенням рекламно – інформаційних послуг . Видано чимало методико – бібліографічних матеріалів, бібліографічних довідок, пам’яток користувачеві; рекомендаційних та інформаційних списків літератури, календарів знаменних і пам’ятних дат, прес – дайджестів, буклетів, тощо.

Зайшовши на сайт Сколівської РЦБС ви познайомитесь із матеріалами про видатних людей Сколівщини ,письменниками, поетами, краєзнавцями, досвідченими фахівцями різних галузей. Дізнаєтеся про історію нашого краю, культуру ,побут наших земляків. Всі ці матеріали розповсюджені в кожну бібліотеку-філію Сколівщини.

Бібліограф систематично інформує про «Нові надходження» до бібліотеки, висвітлює їх на шпальтах районного часопису «Бойківська думка».

Проводить дні інформації , дні бібліографії, перегляди літератури, години цікавих повідомлень.

Відділ комплектування та обробки літератури

Очолює відділ Масендич Г.О. Стаж роботи 34 роки. Освіта середня спеціальна. Відділ здійснює поточне комплектування фонду документів всієї РЦБС. Забезпечує облік фондів. Займається обробкою літератури, яку отримують бібліотеки – філії.

Відділ веде інвентарний і сумарний облік всього фонду РЦБС. Проводить передплату інформаційних та періодичних видань.

Основні джерела комплектування:обласні і районні програми поповнення бібліотечних фондів, книжкові магазини, благодійні фонди, подарунки письменників, авторів книг, краєзнавців, української діаспори, меценатів.

За поточний 2013 рік отримали 8825 примірників книг на суму 98.672 грн.Бібліотекам району подаровано 522 примірники на 30.548 грн.

Працівники відділу ведуть обліковий і алфавітний каталоги. Надають практичну допомогу бібліотекам – філіям в організації та редагуванні каталогів. Проводять практичні заняття з бібліографічного опису книг, веденню облікових документів.

Відділ організації і використання єдиного книжкового фонду.

Очільник відділу Стасів Надія Іванівна. Стаж роботи 38 років, освіта середня спеціальна.

Працівники відділу докладають максимум зусиль для використання єдиного фонду.

Комплекти літератури, тематичні добірки, перегляди нових надходжень, виставки одного автора, однієї серії – основні форми наближення єдиного фонду до користувачів.

Бібліотеки – філії району охоплені внутрісистемним книгообміном. Фонд документів відділу становить 13548 примірників. Організовано 35 тематичних добірок,в них зібрано 2200 книг і 15 універсальних комплектів, які вміщують 5100 книг. Комплекти літератури та тематичні добірки на теми :

-Історична спадщина України

-Ми –нащадки козацького роду

-Наш край оспіваний солов’ями і поетами

-Нащадки пам’ять бережуть

-Славні стрільці січовії

-УПА – легендарна і непереможна

-Ми тебе не забули, Тарасе

-Лунай, рідна мово

-В казковому розмаїтті

-Горнися до природи – не матимеш пригоди

-Україна – шлях в Європу

Працівники відділу вчать бібліотекарів району систематично очищати книжкові фонди від фізично зношених і морально застарілих видань, складати акти на цю літературу. Зберігають копії актів у відділі. Ведуть облік списаної літератури.

Систематично проводять вивчення читацьких запитів користувачів району шляхом індивідуальних бесід, анкетування: «Тематичні добірки: якими їм бути», «Які комплекти літератури доцільно організувати?».

Відділ обслуговування

Завідувач відділом Небелюк Л. Я. Стаж роботи 33 роки. Освіта середня спеціальна. У відділі працює 4 працівники, які створюють комфортні умови користувачам в роботі з книгою і періодикою. Прищеплюють любов до читання. Фонд документів становить 39580 примірників. Тематично розкритий. Оформлено виставки – перегляди, виставки – портрети, виставки – бібліофіли, виставки – кросфорди, виставки - жарти, виставки – мандрівки.

Систематично оформляються Календар знаменних і пам’ятних дат та Бібліотечний інформатор.

До послуг користувачів – інформаційний куток «Влада – Населення». А також каталоги І картотеки, інформаційні списки літератури, прес – дайджести, альбом «Історія міста Сколе», альбоми із історією кожного населеного пункту району. Потрібну інформацію користувачі черпають із тематичних тек.

Вчасно інформуємо користувачів про новини літератури: повідомляємо по телефону – це найоперативніший метод інформування, оформляємо інформаційні списки літератури «Нові надходження» і тематичні полиці «На хвилинку зупинись – нові книги подивись»,проводимо інформаційні години і перегляди літератури, ведеться картотека індивідуальної та групової інформації. Оформлено архів бібліографічних довідок. Завдяки інтернет центру нашої бібліотеки використовуємо Вебібліографію.

Впроваджуються нові форми і методи бібліотечного обслуговування. Про проведені заходи поміщаємо замітки із світлинами в районному часописі «Бойківська думка».

Кожний мешканець нашого району, відвідуючи відділ обслуговування ЦРБ, може бути впевнений, що отримає потрібну інформацію і його читацький запит буде задоволений кваліфікованими фахівцями.

ЛЮБИТЕЛЬСЬКІ ОБ’ЄДНАННЯ.

В Сколівській РЦБС створено 10 любительських об’єднань. Раціонально і корисно проводять своє дозвілля в книгозбірнях 245 членів,які є користувачами даних бібліотек – філій. Хороший настрій, дружня атмосфера панує у всіх клубах за інтересами.

Понад 30 років плідно працює любительське об’єднання «Джерело» при Либохірській книгозбірні. Оксана Володимирівна гідно подовжує справу своєї мами Пелагії Євстахівни, яка все життя очолювала дану бібліотеку – філію. І згуртувала любителів поезії завдяки клубу «Джерело». Оксана Володимирівна, має фах журналіста і допомагає членам клубу робити пробу пера. Вони пишуть оповідання, казки, вірші, бувальщини.

Доклала максимум зусиль із гуртківцями по збиранню місцевого фольклору. Їй вдалося видати збірку либохірських коломийок «І б’є з глибин віків співуче джерело». І за презентувала дану збірку всім бібліотек – філіям. Збірка розрахована на широке коло читачів і користується популярністю.

Любителів поезії об’єднали книгозбірні сіл Верхнє Синьовиднє І Завадка в клубах «Романтик» і «Сузір’я».

Учениця 10 –го класу Завадківської ЗОШ І- ІІІ ступеня, активна читачка, членкиня «Сузір’я» Худзік Вікторія подарувала бібліотеці зошит із своїми поезіями, які охоче читають користувачі бібліотеки та члени клубу «Сузір’я» на засіданнях клубу.

Отримують відповіді на багато чисельні «чому?» члени клубів «Чомучки», «Веселі чомучки», «Юні чомучки» в ЦРДБ, Славській і Задільській книгозбірнях.

Корисні поради і майстер- клас отримують члени клубів «Бойківчанка», «Домашня всезнайка», «Умілі руки» в ЦРБ і бібліотеках-філіях сіл Нижнє Синьовиднє і Нижня Рожанка.

Учасники клубу «Франкова криниця» при бібліотеці –філії села Тухля мають змогу детально вивчити життєвий і творчий шлях Великого Каменяра. Із цікавістю знайомляться із маршрутами Івана Франка по Сколівщині. Пішки із Дрогобича через Урич добирався до Корчина. Тішився, що тут першими створили корчинську «Просвіту». Про це написав вірш.

Тут першу читальню стрічаєм.

Дай Боже в кожнім селі її діждати…

Потім прямував в Дубино. Там посадив дуба. В Тухлі вивчав боротьбу місцевого населення із монголо – татарами. Про це написав у повісті «Захар Беркут». В Головецьку вечеряв на Свят – вечір. Часто їздив в Задільсько до свого друга Ізидора Пасічинського – священика, поета,громадського і політичного діяча, мецената. Обидва любили гуляти лісом, яким досі називають ПАНСЬКИМ, бо там гуляли пани. У Сможе часто відвідував знаменитий на той час ярмарок.

Любительські об’єднання є опорою в роботі для даних бібліотек –філій. Члени клубів – активні читачі, учасники масових заходів. Є книгоношами . Охоче носять літературу і періодику людям із обмеженими можливостями, одиноким громадянам, пенсіонерам. Допомагають ремонтувати фізично – зношену літературу в «Книжкових лікарнях».

БІБЛІОТЕЧНИЙ КАЛЕЙДОСКОП «ЩО?», «ДЕ?», «КОЛИ?»

20 грудня 2012 року о 10 –й годині в Сколівській районній бібліотеці відбулась визначна подія – відкриття Інтернет-центру.

Голова Сколівської РДА М.Гнатишин, заступник голови Сколівської РДА В.Крушельницький, керівник відділу культури Р.Лесишин, директор РЦБС

Г.Дольна – перерізають стрічку. Директор бібліотеки запрошує присутніх до залу. Священники церкви влмч. Пантелеймона о.Володимир Борис та о. Юрій Хамуляк відслужили молебен і освятили Інтернет-центр.

Учні Сколівської академічної гімназії під керівництвом вчителя музики Ярослава Дмитровича Дольного провели літературно – музичну композицію.

Із словами привітання до присутніх звернулась координатор РТЦ м.Львова

О.Шматько. Всі присутні гості у своїх виступах привітали працівників бібліотеки із відкриттям інтернет – центру і побажали плідної праці.

Центр підключено до всесвітньої мережі інтернет.

Завдяки програмі «Бібліоміст» Сколівська РЦБС отримала 15 комплектів комп’ютерної техніки: шість – в ЦРБ, а по три в бібліотеках – філіях сіл: Славсько, Тухля, Труханів.

Дев’ять працівників РЦБС пройшли навчання при Львівському обласному трунінговому центрі з основ комп’ютерної грамоти.

За сприяння директора Сколівської РЦБС Г.Дольної та керівника Сколівського відділу культури Р.Лесишина 27 лютого 2012 року відбувся День видавництва «Каменяр» із участю бібліотекарів району, учнів і педколективу Сколівської академічної гімназії. Відбулась цікава дискусія із працівниками видавництва: М.Людкевич, Т.Грубська, Т.Савчинська – Латик, Х.Потапенко, О.Басараб. Була виставка – продаж видавництва «Каменяр» та автограф – сесія. Бібліотекарі придбали для своїх бібліотек книги по ціні видавництва.

8 травня 2012 року Сколівська РЦДБ провела вечір – зустріч із письменниками Сколівщини. Із своїми творчими доробками поділились: Витвицький І. – лікар Сколівської центральної районної лікарні, Чудійович І. – краєзнавець, О.Вегера – голова профспілки працівників культури, завідувач бібліотеки – філії с.Либохора, Бугрій І.- літературознавець, Н.Бегеш – поетеса –аматорка, В.Романчук – член Спілки журналістів України, який подарував для кожної книгозбірні району свою авторську книгу «Від Бескидів до країни мародерів». В

В заході брали участь священники місцевих храмів о.Борис, о.Карлик.

А також голова Сколівської РДА М.Гнатишин і голова Сколівської районної ради М.Романишин. Очільники влади подарували ЦРДБ цінну літературу.

По різному святкували книгозбірні Сколівщини 22 –у річницю Незалежності України. Заслуговують похвали культпрацівники села Сможе. Підготували із вокальною групою народного дому літературно – музичну композицію, яка включала короткий екскурс в історію України, поезії, пісні про Україну. Із цією програмою відвідали одиноких мешканців села, які не в силі прийти на святкування в народний дім. В кожній оселі вручали троянду, шоколадку,Біблію і вітальну листівку. Вразили своєю професійною майстерністю, щирістю, бажанням створити гарний настрій господарям осель. За це завідувачі бібліотекою – філією Дорош Оксана, народним домом Морквич Надія отримали щире «спасибі» і сльози радості на очах односельчан. Захід пройшов на славу.

Вперше на Сколівщині з 11 по 15 лютого 2014 року в селі Орявчик проходили навчання молодих бібліотекарів за підтримки програми «Бібліоміст» під назвою «Любов книги не згасає». 30 молодих бібліотекарів з усієї України відвідали книгозбірню села Козьова. Обмінялися досвідом роботи. Подарували для бібліотеки добірку книг різноманітної тематики. В роботі форуму взяли участь директор Сколівської РЦБС Г.Дольна та завідувач орг.метод. кабінетом Н.Лосинська.

Щорічно з 2011 року в смт.Славсько проходить Всеукраїнська науково – практична конференція «Сучасна інформаційно – бібліотечна освіта: нові вимоги».Організовує конференцію УКРАЇНСЬКА БІБЛІОТЕЧНА АСОЦІАЦІЯ (УБА). 18- 21 березня 2014 року відбулась чергова четверта конференція. В роботі конференції взяли участь директор Сколівської РЦБС Г.Дольна, заступник директора по роботі з дітьми О. Борис, завідувач орг.метод. відділом Н.Лосинська та системний адміністратор В.Чудійович. Учасники конференції подарували Славській книгозбірні 100 цікавих книг та передплату на періодичні видання.

Кiлькiсть переглядiв: 2241

Коментарi

  • TimothyOa

    2018-02-09 13:16:55

    It is best to participate in a contest for top-of-the-line blogs on the web. I'll advocate this site! http://hellowh983mm.com...

  • Get A Loan

    2018-02-07 15:30:11

    cheap personal loans personal loans personal loans [url=http://personalloans.store]cheap personal loans[/url]...

  • JefferyWrawn

    2017-10-02 10:24:55

    No matter how happy people may be with their life, stress may find its way in. Sometimes stress is so hard to control because people do not know how to go about fixing their stresses. In the following article, you are going to be given advice to help you deal with life's stresses. [url=https://www.acheterviagrafr24.com/viagra-prix-france-feminin/]viagra prix france feminin[/url]...

  • JamesCig

    2017-04-22 10:35:38

    Sleep apnea has long disrupted the lives of untold number of sufferers as well as their loved ones. To stand a good chance of effectively manage this difficult condition, solid knowledge and understanding of its causes is necessary. Apply the information in this piece, and you will possess the information needed to mitigate the impact sleep apnea has on your life. For people who are using a CPAP machine, you need to take notes to give to your doctor. If you experience any symptoms, like snoring, that were eliminated when you started using the CPAP machine and they come back, you need to let your doctor know...