Історія нашої бібліотеки

У самому серці Бескидів, у неповторній за красою долині швидкоплинної річки Опір, на перехресті міжнародних шляхів Львівщини розташувалось невеличке місто-курорт,яке має більш як 600-літню історію.

Багата історія цього краю. Сиві Сколівські Бескиди пам’ятають славного князя Данила Галицького, мужніх месників Олекси Довбуша, великого письменника Івана Франка, співачку Соломію Крушельницьку, українських січових стрільців. У місті Сколе народилися, жили і працювали видатні діячі української історії: (письменник Андрій Чайковський, оперна співачка Соломія Крушельницька, діячі ОУН Степан Охримович, президент ЗУНР Євген Петрушевич, прем′єр ЗУНР Кость Левицький та багато інших).

Історія заснування Сколівської центральної районної бібліотеки розпочалася із створення «Просвіти» на Сколівщині.

26 травня 1910 року народилось товариство «Просвіти» на Сколівщині під керівництвом О.М. Мосори. До 1939-1940 рр. товариство «Просвіта» нараховувало дуже мало книг. Поступово за роки кількість книг зросла з 500 до 1000 примірників. Це були подаровані книги селян, меценатів, або ж закуплені на придбані гроші із поставлених концертів, вистав, фестин.

Після закінчення другої світової війни на Сколівщині почали засновуватися бібліотеки.

В м. Сколе бібліотека заснована 7 травня 1947 року. Лише за 1947р. записано в інвентарній книзі – 2225 книг. Призначена наказом № 13 від 27.10.1945р. завідуюча бібліотеки Норичко Мирослава Петрівна, яка майже два роки працювала неофіційно, тому що держава виділила кошти для бібліотеки з січня 1947 року.

В районній бібліотеці для дорослих (така попередня назва) до 1965р. працювало три працівники, були бібліотечними спеціалістами, працювали довгі роки і за час централізації, це Данилишин Людмила Василівна, Рижко Люба та інші.

З 1967-1968 рр. по даний час працюють Журба Л.П., Даців Г.І., Сербин Я.Р., По 30-35 років бібліотечного стажу мають Лучинець О.В., Стасів Н.І., Мотрунич М.П., Лосинська Н.Я., Масендич Г.О., Соулевич Н.С., Хомин М.Й., Іваник М.В., Федькович Т.Л., Дольна Г.М. – директор РЦБС, Борис О.І. – заступник директора по роботі з дітьми. Всі вони ентузіасти своєї справи, мають високий професіоналізм, підвищують свій кваліфікаційний рівень, мають повну вищу та базову вищу бібліотечну освіту.

З 01 січня 1981 року наказом обласного управління культури № 185 від 18 грудня 1980 року створено централізовану бібліотечну систему. Затверджено в штаті бібліотечних працівників 21 посаду. За 20 років поступово штат бібліотечних працівників центральної районної бібліотеки скорочувався і на даний час працює 15 чоловік з директором ЦБС. Створено 4 відділи: організаційно-методичної та бібліографічної роботи; комплектування та обробки літератури; організації і використання єдиного книжкового фонду; обслуговування.

Внаслідок централізації бібліотека дістала назву центральна районна бібліотека.

Якщо проаналізувати комплектування книжкових фондів то вони в 50-70 рр. стрімко зростали. Уже на кінець 1960 року по інвентарних книгах нараховувалось 20,8 тис. примірників книг, на кінець 1970р. 38,8 тис. книг. Проте, книги втратили свою актуальність, списувались по актах, як зношені, застарілі на кінець 1980р. Книжковий фонд районної бібліотеки становив 29,7 тис. примірників книг.

На кінець 1990 року книжковий фонд ЦРБ Становив 39 тис. примірників книг, а на кінець 2010 року – 40,260 тис. Якщо до 1990 року бібліотека отримувала по одній-півтори тсячі книг на рік, то з 1990 року їх надходження катастрофічно зменшилося. З 1991 року бібліотека отримувала від 100 книг і по даний час до 250 примірників книг.

Джерела надходження книг до бібліотеки:

Основними джерелами надходження книг до бібліотеки є державні програми «Забезпечення розвитку функціонування української мови», «Українська книга»; обласні програми «Поповнення бібліотечних фондів», «Підтримки книгодрукування та книгорозповсюдження»; районна програма «Поповнення бібліотечних фондів на 2005-2010рр.»; дарунки користувачів, видавництв, меценатів та громадських організацій.

Довідково-бібліографічний апарат:

З початку заснування бібліотеки велися каталоги: алфавітний і систематичний; картотеки: систематична газетно-журнальних статей і краєзнавча. Такі ж каталоги і картотеки ведуться по даний час. У відділу комплектування і обробки літератури ЦРБ ведеться обліковий каталог поступлення книг на всю систему.

Опис книг та статей з газет і журналів вівся раніше згідно універсальної десяткової класифікації (УДК), з 1977р. По даний час ведуться описи книг та статей по бібліотечно-бібліографічній класифікації (ББК). Постійно впроваджуються описи видані ЛОУНБ «Доповнення і впровдження до бібліотечно-бібліографічноїкласифікації (2003р.) та «Міждержавний стандарт 07.01.2006р.» Зразки бібліографічного опису різних типів документів (2008р.)

В читальному залі ЦРБ зібрані всі довідкові видання бібліотеки (енциклопедії, словники, довідники, каталоги, картотеки, бібліографічні покажчики літератури, рекомендаційні списки літератури, ведуться картотеки абонентів індивідуальної та групової інформації та зібрані інші довідково-бібліографічні матеріали).

Бібліотечні працівники працюють над вирішенням проблемних завдань, стараються впроваджувати в практику роботи ЦРБ новітні технології, працюють над іншими питаннями, щоб бібліотека стала справжнім інформаційним та культурним центром нашого міста.

Кiлькiсть переглядiв: 1367

Коментарi